• Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries
  • Logements L´Illa Glòries

Logements L´Illa Glòries
Plaza de las Glòries. Barcelona



État: En cours (Concours: 1er Prix)
Date: 2017-
Maître d’ouvrage: Patronat Municipal de l´Habitatge de Barcelona

Architecte:
Antonio González Cordón, Antonio G. Liñán

Collaborateurs:
Esteban Valencia, Flavia Calia, Lucía Zafra

We propose a rational Project, flexible and adaptable to the social and urban conditions required. The whole volume is conceived as a permeable system, pierced by multiple holes that cross the building from one facade to another connecting with the interior courtyards and generating a housing model sculpted and carved by interior voids that takes full advantage of the climatic conditions of the area and at the same time generates internal spaces of connection between the neighbors, creating new spaces of social connection without sacrificing the privacy of each house. The volumetric set tries to work as one more block of Barcelona’s “ensanche”, and looks for spatial relations with the surroundings pretending to formalize itself as a silent and functional architecture.

A large plinth absorbs topographical problems while organizing accesses and circulations. This base is arranged as a support element, dense and carved, which organizes the various uses adapted to the topographical reality, and in addition it establishes relations with the public outdoor spaces (Les Encants market, Les Glories square, etc.), and embraces the large inner courtyard generating a new equipped space for the City.

The housing units respond to a rational model generated by modules of 3.00 x 3.00m and to the optimization of surfaces in relation to the number of bedrooms, allowing flexibility and personalized occupation for each group of inhabitants. The rooms become changable elements that can grow or diminish using the facade space (climatic gallery). The diversity in positioning the gaps, terraces, patios and empty spaces in general seeks to establish internal spatial continuity, by establishing internal relationships between the dwellings and improving the performance and energy efficiency of the buildings.